Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:255760 kpl

Yleiset hampaiden pesuohjeet

Hampaiden hoito-ohjeita

- Pese hampaat aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa. Molemmilla kerroilla harjaa vähintään 2-3 minuuttia. 
- Muista hampaiden harjauksessa huolellisuus ja hellävaraisuus.
- Käytä hammasvälien puhdistamiseen hammaslankaa, väliharjaa tai hammastikkuja. Väliharjaa ja hammastikkuja käytettäessä vaurioriskit ovat suuret, joten erityistä huolellisuutta pitää noudattaa, mikäli niitä käyttää; jos väliharja tai tikku pitää tunkea väliin, on se auttamatta aivan liian suuri ja aiheuttaa pitempiaikaisessa käytössä harjaus- ja tikutusvaurioita ikeniin ja jopa hampaisiin. Puhdista hammasvälit vähintään kahdesti viikossa.
- Käytä pääsääntöisesti tavallista fluorihammastahnaa herneen kokoinen nokare kerrallaan.
- Keskustele erikoistahnojen käytöstä hammaslääkärin kanssa. Esimerkiksi valkaisevan hammastahnan jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa.
- Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin; 3kk:n välein tai kun harjakset ovat "räjähtäneen näköiset".
- Vältä sokeripitoisia ja happamia tuotteita sekä napostelua pitkin päivää.
- Syö pari kunnollista ateriaa päivässä, niin et tarvitse useita välipaloja.
- Ksylitoli ehkäisee reikiintymistä käytettynä päivittäin vähintään 5 g vähintään 3 kertaa päivässä.
- Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä sovituin välein ja pyydä hammaslääkäriltäsi yksilölliset hoito-ohjeet.

Harja ja muut välineet hampaiden puhdistuksessa

Hyvä hammasharja on pehmeä ja pienipäinen. Kovalla hammasharjalla voi vahingoittaa ikeniä ja hampaitakin. Erityisesti paljastuneet hammaskaulat voivat kulua kovalla harjalla ja liiallisella voimalla. Pienipäisellä harjalla pystyy parhaiten puhdistamaan ahtaatkin kohdat.

Harjaus on hyvä aloittaa takahampaista kielen puolelta - jos puhdistus aloitetaan helpoimmasta kohdasta voivat takahampaat helposti unohtua!

Harjan tulee olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten siten, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä. Ienreuna on tärkein puhdistettava kohta.

Tehokkain tapa on harjata 2-3 hampaan ryhmä pienillä nykytysliikkeillä ja siirtyä sitten seuraavaan kohtaan.

Huolellinen harjaus kestää pari minuuttia, mikä on pitkä aika. Huolimattoman harjauksen ja hammastahnan jäljiltä suussa saattaa tuntua raikkaalta, vaikka itse asiassa vain osa hampaista on tullut puhdistetuksi.

Sähköhammasharja on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni, pehmeä harjasosa. Käytä harjaa laitteen ohjeen mukaan ja harjaa järjestelmällisesti. Sähköhammasharjaakaan ei saa painaa kovasti ikeniä vasten.

Muista myös hammasvälit

Hammasvälien puhdistukseen ei pelkkä harjaus riitä, vaan hammasvälit tulisi puhdistaa joko hammaslangalla tai hammastikulla silloin, kun sille on tilaa.

Vie hammaslanka ienreunaan. Puhdista jännitetyllä langalla ensiksi toisen hampaan kylki ja sitten toisen.

Suuret hammasvälit saadaan tehokkaasti puhtaiksi pulloharjaa muistuttavalla hammasväliharjalla.

Hyvä hammastikku on kolmikulmainen ja tehty pehmeästä puusta. Tikku työnnetään kuhunkin hammasväliin 6-10 kertaa ja hampaat hangataan puhtaiksi.

Hampaiden harjaus

Aseta harja 45 asteen kulmassa siten, että se koskettaa sekä hampaita että ientä. Harjaa 2-3 hampaan ulkopinta pienillä nykytysliikkeillä tai pyörittävin liikkein. Siirry seuraavaan 2-3 hampaan ryhmään ja harjaa äskeiseen tapaan

Suurin osa sähköhammasharjoista toimii niin, että harjauksessa ei käytetä nykytysliikettä. Sähköhammasharjaa liikutetaan hammaskaarella muuten yllä olevien ohjeiden mukaan huolehtien, että kaikkien hampaiden kaikki pinnat tulevat puhdistetuiksi. On tärkeää lukea sähköhammasharjan käyttöohje ja harjata sen mukaisesti. Omana vinkkinämme harjausohjeeseen sähköharjaa käyttäessä suosittelen "keikuttelemaan" harjaspäätä 2-3 kertaa hampaan muodon mukaan. Tällöin harjakset menevät huomattavasti paremmin hammasväleihin ja ienrajoille. SUOSITTELEMME SÄHKÖHARJAA YLEENSÄKIN EHDOTTOMAN TÄRKEÄKSI KOTIHOITOVÄLINEEKSI KÄSIHARJAN SIJAAN. Oral-B:n harjat ovat varmasti parhaimpia markkinoilla olevia.

Harjan tulee koskettaa sekä hampaita että ientä. Harjaa hampaiden sisäpinta pienin edestakaisin liikkein.

Aseta harja purupinnoille ja harjaa pienin edestakaisin liikkein.

Käännä harja pystysuoraan etuhampaiden taakse. Harjaa edestakaisin puolella harjalla.