Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:255738 kpl

Suupolte

Suupolte eli "burning mouth" -oireyhtymä on suun limakalvojen polttavaa kirvelyä, johon ei liity limakalvomuutoksia ja jolle ei perusteellisissakaan tutkimuksissa löydy selvää syytä. Kyseessä saattaa olla kipuaistimuksen häiriö. Suupoltetta esiintyy noin 7 prosentilla suomalaisesta aikuisväestöstä. Se on seitsemän kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä, yleisin potilasryhmä on vaihdevuosi-ikäiset tai sitä vanhemmat naiset.

Oireet

Kipu on yleisintä kielessä, mutta sitä voi olla myös huulien ja poskien limakalvoilla, suulaessa tai suupohjassa, tyypillisesti kuitenkin molemminpuolisena. Suu voi tuntua kuivalta. Polttava, kirvelevä tai kihelmöivä kipu alkaa useimmiten vähitellen. Kipu voi olla koko päivän jatkuvaa, tyypillisimmin se kuitenkin lisääntyy iltaa kohti. Ruokailu muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta yleensä helpottaa oloa. Voimakkaasti maustetut ruuat ja kuumat juomat voivat pahentaa oireita samoin kuin alkoholia sisältävät suuvedet ja voimakkaan makuiset, vaahtoavat hammastahnat. Ruoka-aineista esim. tomaatti, sitrushedelmät, kiivi, paprika, selleri voivat ärsyttää.

Hoito

Hoidossa on tärkeä välttää ärsyttäviä aineita ja huolehtia suun kostutuksesta. Suun kostutukseen on apteekista saatavissa erilaisia valmisteita. Kuivia suun limakalvoja voi myös voidella ruokaöljyllä. Ksylitolipastillit tai -puristeet voivat helpottaa oloa, samoin kuin haalea kamomillatee. Osalla potilaista oireet voivat lieventyä tai hävitä itsestään ajan myötä. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää kroonisen kivun lääkehoitoa.