
Hoito
Kotihoito:
Hammaslääkärillä:
Huom!
Reikiintymistä aiheuttavat bakteerit (mutans-streptokokit) ilmaantuvat suuhun varhaislapsuudessa, varsin pian ensimmäisten maitohampaiden puhkeamisen jälkeen. Useimmiten infektio tapahtuu 1,5-2,5 -vuotiaana, mutta voi tapahtua toki vielä myöhemminkin. Mutans-streptokokkien, kuten todennäköisesti muidenkin suubakteerien, tartunta lapsen suuhun tapahtuu useimmiten syljen välityksellä, ja tartuntalähde on useimmiten äiti. Kuka tahansa, jolla on sylkikontakteja lapsen kanssa (kuten tutin nuoleminen tai ruoan maistaminen samalla lusikalla) voi toimia tartuttajana. Tartuntaa edesauttaa lapsen sokeripitoinen ruokavalio.
Lähde:Dentalinfo 2000, potilasohjeet
Päivitys: HLT, EHL Sinikka Kortelainen, Kemi
Lapsi omaksuu jo vuoden ikäisenä muiden perheenjäsenten tapoja mm. ravintotottumuksia. Millaisen esimerkin annatte?
Onko perheessä selkeät ruokailuajat?
Siis: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Onko perheen jokapäiväisenä juomana limsa? Tavan lopettaminen vaatii selkeää päätöstä. Kolajuomat voivat aiheuttaa jopa riippuvuutta. Vesi suositeltavin janojuoma koko perheelle.
Syödäänkö perheessä tiheästi välipaloja?
Napostelu on suurin syy hampaiden reikiintymiselle. Napostelua ei ole pelkästään syöminen, vaan myös juomien nauttiminen. Raskaus ja imetys voivat lisätä napostelua. Piilosokeria on runsaasti mm. limukassa: 1 1/2 litraa sisältää sokeria 45 sokeripalan verran. Litrassa tuoremehua on 35 sokeripalaa. Myös pienten lasten jogurteissa voi olla sokeria jopa enemmän kuin limukassa.
Opetelkaa pitämään taukoja aterioitten välissä! Tehkää "ruokainventaario" eli kirjatkaa parin päivän ajan kaikki syömiset ja juomiset. Ruokailuja välipalakertoja, joihin sisältyy myös juomakerrat, olisi hyvä olla korkeintaan 6/ päivä.
Mikä ohjaa valintojanne?
Jos se on terveys, osaatte valita oikein.