Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:255743 kpl

Hammashoito-ohjeita isovanhemmille

Hyvät isovanhemmat "Terveet hampaat ovat lahja lapselle".

 

Lasten hammasterveys on viime vuosien aikana huonontunut 90- luvun hyvästä tilanteesta. Pyydämme myös teidän tukeanne, jotta lasten hampaat säilyisivät ehjinä.

Ei ole olemassa huonoa hammasluuta, vaan huonoja suun bakteereja. Reikiä aiheuttavat bakteerit tarttuvat lapsen suuhun esim. kun aikuinen "putsaa" lapsen tutin omassa suussaan tai maistaa ruokaa samalla lusikalla. Reikäbakteerit viihtyvät myös proteesien pinnalla. Sylkitartunnan välttäminen antaa mahdollisuuden terveisiin hampaisiin!

Napostelu, etenkin sokeria sisältävien tuotteiden (esim. vanukkaiden) tiheä syöminen, on tämän päivän ongelma lapsilla. Olisi tärkeää noudattaa myös isovanhempien luona säännöllisiä ruokailu- ja välipala-aikoja. Makea jälkiruokana on parempi vaihtoehto kuin jatkuva napostelu. Mehut ja limukat eivät ole janojuomia, ne vievät vain ruokahalua ja reikiinnyttävät hampaita.

Pienet lapset saavat makeisia lähinnä vanhemmiltaan ja muilta aikuisilta. Karkin tarjoamisella lapselle ei ole kiirettä; välittämistä voi osoittaa monella muulla tavalla. Kun karkit ovat tulleet tutuksi, ksylitolituotteet ovat paras vaihtoehto makean hetkeen.

Ksylitoli vähentää reikäbakteereiden tarttumiskykyä, lisää syljeneritystä ja katkaisee "happohyökkäystä" syömisen jälkeen. Vähintään 3 kertaa ksylitolipastilleja tai -purukumia päivässä vähentää hampaiden reikiintymistä ja korvatulehdusalttiutta. Lapselle voi opettaa tavan jo 1- vuotiaasta lähtien. Tarjoa ksylitolituotteita myös mummolassa!

Hankkikaa lapselle myös mummolaan oma hammasharja yökyläilyä varten.