Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:255734 kpl

0-1-vuotiaat

Hampaiden hoito-ohjeet 0 - 1 vuotiaalle

Lapsen ensimmäiset maitohampaat puhkeavat yleensä 4-11 kuukauden iässä. Maitohampaiden puhkeaminen jatkuu noin 3-vuotiaaksi saakka.

Reikiä aiheuttavat bakteerit tarttuvat lapselle yleensä äidin syljestä. Bakteerit tarttuvat erityisen helposti, jos lapsi saa tiheästi makeaa hampaiden puhkeamisen aikoina. Huolehdithan myös omasta hammasterveydestäsi. Vanhempien käyttämä ksylitoli auttaa myös vähentämään reikiä aiheuttavan bakteerin tarttumista. Suositeltava ksylitoliannos on 2 tyynyä purukumia 3-5 kertaa vuorokaudessa ruokailujen jälkeen.

Harjaus

Aluksi harjauksen tarkoituksena on hyvän tavan luominen ja tottuminen suun puhtauteen. Päivittäisellä harjauksella estetään bakteerikertymän (plakin) muodostuminen vasta puhjenneille hampaille. Sairaana suun puhdistaminen on tärkeää, koska syljen eritys voi alentua itse sairauden tai lääkkeiden vuoksi. Hammastahnan käyttö voidaan aloittaa ensimmäisten hampaiden puhjettua. Hammasharjalle sipaistaan fluorihammastahnaa, jossa on enintään 500 ppm fluoria. Fluorihammastahnaa kahdesti päivässä käytettäessä ei tule käyttää muita fluorivalmisteita.

Ravinto

Rintaruokinta on suositeltavaa myös hampaiden ja suun terveydelle. Pitkään jatkuva imetys saattaa kuitenkin lisätä kariesbakteeritartuntaa. Opeta lapsesi säännöllisiin ruoka-aikoihin. Napostelu ja usein toistuva makean juominen altistavat reikiintymiselle. Makeisten ja makeiden juomien käyttö kannattaa rajoittaa aterioiden yhteyteen tai juhlahetkiin. Anna lapselle janojuomaksi vettä, mehu on vahingollista puhkeaville maitohampaille, erityisesti yökäytössä. Ksylitolipastillit eivät aiheuta hampaiden reikiintymistä.

Tutti

Tutin poisjääminen onnistuu parhaiten ennen kahden vuoden ikää, kun tutin käyttö on rajoitettu vain nukahtamisen yhteyteen.